En kjellerstueblogg

Apatow – den nye Allen

In Film, Humor on november 18, 2009 at 9:39 am

Er "Funny People" det første tegnet på Judd Apatows Woody Allen-syndrom?

I går var jeg og så Judd Apatows nye film «Funny People» og ble ikke særlig imponert. Kanskje var det ikke et sjakktrekk å se en film om en dødssyk stand up-komiker dagen etter å ha sett Louis CK – verdens morsomste mann – på sentrum scene. Han er vel det de i stand up-kretser kaller a hard act to follow, men likevel: det var noe tafatt og livløst over Apatows to og en halv time lange vitseparade.

På vei ut av kinosalen slo det meg for første gang hvor mange likhetstrekk det er mellom Apatow og Woody Allen. Begge er jøder med en utpreget sans for selvbevisst jødisk humor. Begge produserer/regisserer filmer i et bankende kjør. Begge har en hang til å jobbe med de samme folka i prosjekt etter prosjekt. Begge portretterer sin generasjons forhold til vennskap og kjærlighet gjennom den samme hovedpersonen i film etter film. Og sist men ikke minst: begge har til tross for tidvis brillians vist at evnen til å fornye seg, til å fortelle andre historier med andre hovedpersoner er minimal om ikke fraværende.

Adam Sandler gjør en fin figur i "Funny People", men det redder ikke filmen fra å være mer av det samme fra Judd Apatow.

Og det er i grunnen ikke med særlig triumf at jeg gjør denne oppdagelsen. For en som har satt stor pris på filmer som «40 year old virgin»,  «Knocked up» og «Superbad» blir det i grunnen bare trist. I likhet med Woody Allens siste filmer får «Funny People» tilbakevirkende kraft. Den blir den morsomme vitsen du fortalte en gang for mye og dermed ødela for all ettertid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: