En kjellerstueblogg

På tide å stå opp

In Humor, Politikk on november 13, 2009 at 7:02 am

Louis CK - en av verdens morsomste akkurat nå

Stand Up er morsomt. Det kan til og med være viktig og meningsbærende. Alle som mener noe annet er skadet av norsk stand up som systematisk og vedvarende har brutt ned nordmenns respekt for sjangeren siden oppstarten for godt over ti år siden. Mandag kommer imidlertid Louis C.K. til Oslo. La oss håpe norske komikere kommer for å lære.

Etymologisk kan man si at begrepet Stand Up har to sider.

1. Stand Up, som i å fysisk reise seg.

2. Stand Up, som i å våge å stå opp mot noe eller stå for noe som ikke garanterer verken latter eller popularitet.

I Norge virker det som om stadig flere har fått med seg den første meningen av begrepet. Flere og flere vil foreta den banale øvelsen det er å reise seg og ta mikrofonen. Få av dem viser imidlertid at de har forstått den andre siden av begrepet.

Jeg er langt i fra den første som påpeker noe liknende. I 2002 skrev journalist Simen Tveitered en veldig poengtert reportasje fra miljøet med tittelen “Stand up er ikke morsomt”. Senere har flere kommet med tilsvarende påstander. Hver gang forsvarer miljøet seg med at det ikke grobunn for å drive med politisk stand up i Norge. At vi har det for bra.

Jeg skal ikke gå nærmere inn på belegget for denne høyst diskutable påstanden, bare  fastslå at folk lider hver dag i dette landet, men av helt andre ting enn i krigsutsatte og fattige land. Kanskje vi trenger flere psykiatripasienter på Latter? Og var det noen som sa klimakrise?

Men dette handler egentlig om noe helt annet. Norsk stand up er ikke kjedelig fordi den ikke er politisk. Den er kjedelig fordi den ikke tar den andre meningen av begrepet stand up på alvor. For Stand Up som i “å stå opp mot noe” betyr ikke nødvendigvis å være politisk. Det betyr å fronte en mening eller et tankesett som verken gir garanti for latter eller popularitet.

Og det er i denne risikosonen at sjangeren virkelig blir morsom. Selvsagt må man også være morsom, men det blir ikke ordentlig god stand up før vi innser at komikeren har utsatt seg selv for stor fallhøyde. Før vi ser at han kunne ha blitt buet av scenen, men at han trosser frykten og vender tap til triumf.  Døde komikere som Lenny Bruce, Bill Hicks og Sam Kinison var mestere i faget. I dag er det få som er bedre enn nettopp Louis C.K akkurat nå. Og, dessverre, få som er dårligere og feigere enn norske stand up komikere. Det er synd, for jeg tror at flere av dem er mer enn morsomme nok til å klare det.

Louis C.K. opptrer på Sentrum Scene mandag. Forestillingen er utsolgt.

Reklamer
  1. jeg trodde jeg hatet stand-up. så flyttet jeg til england. ble introdusert til innovative folk som gjorde ting på sine egne premisser, både når det gjaldt innhold og form. det handler selvfølgelig om et mye større miljø der selv de mer alternative komikerene kan leve av det de gjør. Da får man ting som Robin Ince’s book club / school for gifted children, Josie Long’s Sunday Night Adventure Club og Political Animal m/ Andy Zaltzman og (pre-Daily Show) John Oliver. Folk som har funnet ut at om de booker sine egne scener og komikere kan gjøre og prate om akkurat hva de vil. Da blir det ofte morsomt. Og med tid har disse strømningene funnet seg veien til mainstreamen, uten at komikerene involvert har sett seg nødt til å kompromittere.
    Dette ble ikke et innlegg om politisk stand-up i seg selv, men jeg tror poenget mitt er at komikere må tørre å sette agendaen selv. Folk er morsomst når de prater om ting de bryr seg om.

  2. Det er et veldig godt poeng. Å snakke om det man bryr seg om krever dessuten at man slutter å la publikum bestemme hva som er morsomt. Tror mye av problemet til norsk stand up ligger der. Hallo, hovedscenen heter Latter! Ingen tvil om hvor det begynner og slutter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: