En kjellerstueblogg

Meta Metamfetamin

In Musikk, Serier, TV, Uncategorized on november 6, 2009 at 3:10 pm

Jeg innser at dette er alvorlige saker. At det finnes hyggeligere påskudd for å bringe til torgs tips om underholdningsserier og god musikk, men etter flere oppslag i nyhetene den siste uka, klarer jeg ikke helt å dy meg. Det er på tide å trekke fram to uforglemmelige kulturprodukter der metamfetamin spiller en sentral rolle, den ene i produksjonsprosessen den andre i det ferdige produktet.

La oss begynne med tilfellet der det sentralstimulerende stoffet har fungert som katalysator for den kreative prosessen. Rufus Wainwright har lenge vært åpen om hva som var drivstoff i produksjonen av plata Want One som kom ut i 2003. I dette intervjuet som jeg gjorde med den New York-baserte kanadieren under Quart-festivalen i 2006 snakker han fritt om fordelene og ulempene ved å lage musikk under påvirkning av tyngre narkotiske stoffer.
– Det har blitt laget fantastisk musikk i rus, men det har blitt laget enda bedre musikk uten. Som den klassiskfanatikeren jeg er, sammenligner jeg gjerne The Rolling Stones med for eksempel Gustav Mahler. The Stones var rusa. De var unge menn i sin beste alder. Mahler var nykter. Han gjorde alt alene og hans musikk spilles ennå, nesten 200 år etterpå. Det er gøy å lage musikk på dop, men en mye større utfordring å klare det uten, sa Wainwright som til slutt ble midlertidig blind av stoffet og lagt inn på avrusning. Under intervjuet foretrakk han sjokolademelk.

Ved nærmere ettersyn er det kanskje ikke så overraskende at dop av ett eller annet slag hadde vært inne i bildet. Fantastisk musikk ble det i alle fall.

I det andre eksempelet er det ikke snakk om at noen har brukt metamfetamin i produksjonsprosessen (i alle fall ikke så vidt meg bekjent), men at de har viet produktet til stoffet, dets brukere og dets utviklere. Den Emmy-vinnnede TV-serien Breaking Bad handler om den kommunegråe kjemikeren Walter White som kunne ha hatt en stor fremtid på sitt fagfelt, men som av grunner som vi etter hvert skal få vite mer om jobber som high school-lærer og bilvasker. Walt bor sammen med sin gravide kone Skyler og sin celebral-parese-rammede sønn Walter White Jr og sliter i det hele tatt med å holde det gående. Og verre skal det bli. I første episode får Walt diagnosen lungekreft og mannen som allerede jobber dobbelt for å holde den voksende familien forsørget, skyves ut i desperasjon. Gjennom sin svoger i narkotikapolitiet oppdager han ved en tilfeldighet hvor mye penger det er å tjene i produksjonen av chrystal meth (krystallisk metamfetamin) og den desperate mannen øyner en vei ut av ulykken. Når Walt finner tilbake til sin gamle dopdealende elev Jesse Pinkman utvikler serien seg i dramatisk retning.  Dette er Falling Down i møte med Nobelprisen i kjemi. Etter en åpningsscene som dette kan det bare gå en vei:

Noen andre meta metamfetamin-opplevelser? Kom med dem!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: